czwartek, 27 lutego 2014

Pory z boczniakami

Składniki:












  • 1 opakowanie porów – jasne części (około 6 sztuk)
  • 1 opakowanie boczniaków (25 dag)
  • 1 papryczka peperoni
  • 4 – 5 ząbków czosnku
  • kilka gałązek zieleniny (pietruszka, kolendra, ..)
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 łyżeczka grubej soli
  • 1/3 łyżeczki grubo mielonego kolorowego pieprzu















Sposób wykonania:

Czyste pory pokroić na kawałki długości 2 – 3 cm. Podzielić boczniaki palcami na paseczki o szerokości około 1 cm. Pokroić umytą papryczkę peperoni na  podłużne cząstki. Podzielić obrane ząbki czosnku na mniejsze kawałki.  Posiekać zieleninę. Na rozgrzany tłuszcz wyłożyć pory. Pokryć je boczniakami, posypać czosnkiem i papryką. Dodać sól i pieprz. Wymieszać.


Smażyć przez około 5 minut - do lekkiego zrumienienia porów, od czasu do czasu mieszając. Dodać zieleninę i wymieszać. Przykryć patelnię i na wolnym ogniu dusić przez około 5 minut. Podawać na ciepło.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz